Erwtensoep, ook wel bekend als ‘snert’, is een iconische Nederlandse gerecht dat al eeuwenlang harten en magen verwarmt. Deze stevige, voedzame soep is perfect voor koude, regenachtige dagen. Het oudste bewaarde recept dateert uit de 16e eeuw, en tot op de dag van vandaag blijft erwtensoep een geliefde traditie. In dit artikel delen we het klassieke recept voor erwtensoep en vertellen we waarom deze soep zo’n belangrijke plek inneemt in de Nederlandse cultuur.
De Geschiedenis van Erwtensoep
Erwtensoep is meer dan een maaltijd; het is een stukje Nederlandse geschiedenis. Vroeger werd de soep ’s ochtends op het vuur gezet met een varkenspoot of ribben voor een rijke bouillon. Gedurende de dag werden groenten toegevoegd, en op laag vuur sudderde de soep urenlang, klaar voor het avondeten. Het resultaat? Een dikke, smaakvolle soep die zowel voedzaam als verwarmend is – ideaal voor het Hollandse weer.
Recept voor Traditionele Erwtensoep
Met dit authentieke recept maak je een echte Nederlandse erwtensoep, goed voor 4-6 personen. Bereidingstijd: ongeveer 4 uur (inclusief sudderen).
Ingrediënten
- 500 g gespleten groene erwten (een nacht geweekt)
- 500 g spareribs (of varkenspoot)
- 200 g spek
- 1 prei
- 2 uien
- 3 middelgrote aardappelen
- 1 grote wortel
- ½ knolselderij
- 1 ring magere rookworst
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblad
- Handje verse peterselie
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Bouillon maken: Giet 2 liter water in een grote pan en breng aan de kook. Voeg de spareribs, in grote stukken gesneden spek en het laurierblad toe. Schep bij het koken het schuim af. Laat 10 minuten zachtjes koken.
- Groenten voorbereiden: Was de prei en snijd in dikke halve ringen. Snipper de uien grof. Snijd de wortel, knolselderij en aardappelen in blokjes. Hak de knoflook fijn.
- Groenten en erwten toevoegen: Doe alle groenten in de pan en voeg de gewassen erwten toe. Laat de soep op laag vuur circa 3,5 uur sudderen. Roer af en toe en voeg indien nodig extra water toe. De soep moet dik en stevig worden.
- Afwerken: Haal de varkenspoot of ribben uit de pan (gooi weg of gebruik het vlees). Haal het spek eruit, snijd het fijn en doe het terug in de soep. Breng op smaak met zout, peper en gehakte peterselie. Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze toe.
- Serveren: Serveer de erwtensoep gloeiend heet met een snee roggebrood. Eet smakelijk!
Tips voor de Perfecte Erwtensoep
- Weektijd: Week de erwten een nacht van tevoren om de kooktijd te verkorten.
- De soep moet zo dik zijn dat een lepel er bijna in blijft staan. Voeg water toe als hij te dik wordt, of laat langer sudderen voor extra dikte.
- Erwtensoep smaakt de volgende dag nog beter! Bewaar in de koelkast of vries in porties in.
Erwtensoep in de Nederlandse Cultuur
In de winter is erwtensoep overal in Nederland te vinden, van gezellige cafés tot chique restaurants. Zoek in menu’s naar ‘erwtensoep’ of ‘snert’ – de liefdevolle bijnaam voor deze soep. Het gerecht is zo geliefd dat het vaak wordt geserveerd bij schaatswedstrijden of andere winterse evenementen. Het is niet alleen een maaltijd, maar een symbool van warmte en saamhorigheid.
Samenvatting: Warm je Hart met Erwtensoep
Erwtensoep is een nationale schat van Nederland, geliefd om zijn rijke smaak en verwarmende karakter. Met eenvoudige ingrediënten zoals erwten, groenten en rookworst creëer je een gerecht dat zowel voedzaam als nostalgisch is. Of je het nu zelf maakt of proeft in een Nederlands café, erwtensoep brengt de warmte van de Hollandse winter in elke lepel. Probeer dit recept en ervaar een stukje Nederlandse traditie!